Tijdelijk gratis vlekkengarantie op gestoffeerde meubels
Ga terug naar overzicht

HENK Visits Laila Rietbergen

In de serie ‘HENK Visits’ gaan we langs bij mensen die ons inspireren om je een kijkje te geven in hun dagelijkse leven thuis. Dit keer brengen we een bezoek aan auteur en Japandi-liefhebber en -expert Laila Rietbergen.

Dagelijks inspireert de Utrechtse Laila (@japandi.interior) honderdduizenden volgers op Instagram met haar passie en liefde voor de Japandi-interieurstijl. Ze schreef zelfs een boek, Japandi Living, waarin ze je meeneemt in de basis van deze populaire interieurstijl. We spraken met haar over haar liefde voor Japandi, hoe ze de nieuwste trends en ontwikkelingen volgt, en natuurlijk over haar boek.

Hoe is jouw liefde voor Japandi ontstaan en hoe heeft deze passie zich de afgelopen jaren ontwikkeld?
Als klein meisje was ik altijd al bezig met het veranderen van mijn kamer. De liefde voor interieur heb ik van mijn moeder meegekregen. We houden allebei van (re)stylen en vinden het heerlijk om samen nieuwe plannen en ideeën te bespreken. Ook Funda is een geaccepteerde “verslaving” binnen de familie. Alles wordt dan ingedeeld en muren worden verplaatst, ook als het betreffende huis nooit door ons bezocht zal worden. 

Nadat ik mijn studie Sportmarketing aan de Johan Cruijff University heb afgerond heb ik diverse banen gehad. Altijd al wist ik dat ik voor mijzelf wilde beginnen maar wilde graag eerst werkervaring opdoen. In 2018 reisde ik naar Japan en daar bloeide mijn liefde voor Japanse interieurs en cultuur op. Lang verhaal kort, in oktober 2020 startte ik met mijn account @Japandi.interior en inmiddels ben ik fulltime met interieur bezig. Voor mij is Japandi meer dan de kleur aan de muur; het is een levensstijl die mij helpt om een ​​minimalistische en rustige thuisomgeving te creëren. 

Welke designers en merken binnen de Japandi inspireren jou het meest en waarom? 
Er zijn vele designers en merken die mij inspireren, daarnaast vind ik inspiratie in zoveel meer dan designers en merken. Denk aan de natuur, verschillende culturen en kunst. Maar bij deze vraag komen Norm Architects, gevestigd in Kopenhagen, en Keiji Ashizawa Design, gevestigd in Tokyo, direct bij mij op, ze zijn een onwijs grote inspiratie. Zowel los van elkaar als in de samenwerkingen met elkaar. Ze hebben voor meerdere interieurprojecten samengewerkt en ook meerdere meubelprojecten gedaan, onder de naam Karimoku Case Study. Deze case studies vertegenwoordigen voor mij de perfecte combinatie tussen Scandinavië en Japan. 

Op welke manieren blijf je op de hoogte van de nieuwste trends en ontwikkelingen binnen de wereld van Japandi?
Het zal je waarschijnlijk niet verbazen, maar voor mij is Instagram een belangrijk medium. Het fijne aan Instagram vind ik dat je met iedereen over de hele wereld kan communiceren en je hele diverse inspiratie kan opdoen. Persoonlijk vind ik het mooi om te zien hoe iedereen zijn “eigen Japandi versie” maakt en deels ook afhankelijk van cultuur, locatie en klimaat aanpast.  Ook vind ik het fijn om mij te laten inspireren door boeken en (online) tijdschriften. Denk hierbij aan Openhouse, Kinfolk, Design Anthology & Ark Journal. Daarnaast door met mensen uit het vak te praten over alles wat met interieur te maken heeft en meer. 

Wat zijn jouw (Japandi) must-haves voor in huis?
Qua materiaal ben ik echt verliefd op hout en vind het onwijs leuk om verschillende bewerkingen, kleuren en varianten van hout te combineren. Items van hout zijn dan ook voor mij echt een must. In Scandinavie en vooral ook in Japan worden echt prachtige keramieken items gemaakt. Zelf heb ik veel items van het bedrijf Mywabi, dat wordt gerund door Delja. Een Nederlandse vrouw die een aantal jaar in Japan heeft gewoond en echt de mooiste, unieke handgemaakt items vanuit Japan naar Nederland haalt. 

Voor mij is toch echt wel een washi lamp ook echt een must-have. Hier komt voor mij heel veel samen, handwerk, natuurlijke materialen, mooie vormen, eeuwenoude tradities en technieken en het prachtige diffuse licht wat ze geven. Hij stond al jaren op mijn verlanglijstje maar heb recent mijzelf een Akari Light van Isamu Noguchi cadeau gegeven. Ik geniet er echt elke dag van, het is voor mij echt een kunstwerk. 


Waarom heb je de Collect Cabinet en Slot eettafelbank uitgekozen voor jouw interieur?
Al tijden was ik op zoek naar een kast voor in de woonkamer waarin we onder andere glazen en keramiek kwijt konden. We houden van etentjes en hebben alles voor 12 personen. Daarnaast heb ik een zwak voor (Japans) keramiek. Toen ik de Collect Cabinet kast zag, was ik direct verliefd op het ontwerp. Hierbij vielen meteen de combinatie van de ronde poten en handvatten/knoppen en de rechte vormen van de kast op. Door de hoge poten is het een luchtig ontwerp en prachtig dat je de vloer onder de kast ziet. Omdat de kast 1.75 hoog is en er nog ruimte is tot het plafond, kan je de kast ook nog stylen met een aantal items, zoals boeken. Echt een plaatje! 

Zoals genoemd hou ik van het combineren van verschillende houtsoorten/afwerkingen. De eetkamerbank heb ik dan ook in de eiken met zwarte beits gekozen. De ronde vormen van de bank zijn een aanvulling op de rechte lijnen in de serre en van onze glazen met eiken schuifdeur. Een andere belangrijke reden dat ik voor de Slot eetkamerbank heb gekozen is omdat je hem op meerdere manieren kan gebruiken, uiteraard als eetkamerbank maar wij gebruiken nu meer als dressoir tegen de muur. 

Je hebt een eerste boek gepubliceerd over Japandi (een inspiratieboek waar ook tips worden gegeven om je eigen huis Japandi te maken) en komt met een tweede boek; wat ga je in het tweede boek doen?
Klopt, in mijn eerste boek, Japandi Living - Japanese Tradition & Scandinavian design, neem ik je mee in de basis van de Japandi stijl. Waar is het ontstaan, wat houd het in en hoe kan je het in verschillende ruimtes zelf toepassen. Mijn tweede boek, Japandi - Serene homes & Thoughtful living komt in oktober 2024. Uiteraard zal Japandi weer centraal staan in het boek en deel ik onwijs veel mooie en inspirerende beelden. Het is een verdieping van het eerste boek waarbij ik inzoom op verschillende Japandi elementen, de invloeden van zowel Japan als Scandinavië en ook de diversiteit laat zien. Dit allemaal om de lezer te helpen zijn of haar eigen Japandi versie te ontdekken en niet alleen een huis te creëren wat ze mooi vinden maar ook voldoen aan de praktische en comfort wensen van de (verschillende) bewoner(s). En misschien wel het belangrijkste, echt thuis voelen in hun eigen huis!

Ook enthousiast geworden? Bekijk hier de Collect Cabinet en de Slot eetkamerbank.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de Studio HENK nieuwsbrief en ontvang als eerste exclusieve uitnodigingen voor evenementen, nieuwe producten, tweedekans aanbod en winacties.